Оригинал, изпратен от tochka на 26 Август 2011
--------------------------------------------------------------------------------
Помощ!
--------------------------------------------------------------------------------
тотшка,скоро разбрах чи съм откривател дасаеба на разни нещица нещо кат васко дагама. шо праим опити сас себе си. батка, моем ти кажем чи уткрих че вълно от овца помага при кашлицо, ма не неква лабава кашлицо, стаа вапрос за здрава, толкуз здрава чи кат кашляш лицето ти вдига тенпературо и то 39 градуса ебаси. таз вълна нетребе да е обработена, а требе да е начурал, привеждам туи требе да е вълна туку шо устригана от овцата. кат обем некаде около едно двулитруво менче. слуд туй си е турвате на гърдите преди лягане и спите с неи два пъти. оточнявам първу че вълно много мирише, казвам го от личен опит шо възглавките ми са от такваз, тъй съм свикнал да спим с тази смрад. действа ми опияняващо и сънувам приятнаи сънища дагиеба. приди имах идна възглавка от парченца дунапрен. напраих си е сам като защипвах и дърпах от седалката на дядовата волга, но мноу се сплескваше па и хърках ебаси и са наложи да е внедрим у покриво кат изолациа. та за кашлицата, язе преди мноу кашлях батка, га се събудим и кашлях пет мунити приди да си напраим гимнастико с брадво да свалим температуро ебаси. след идно стрижване на овцете, една вечер тъй съм спал чи съм разпрал мемори въсглавка с носа си /притполагам че съм сънувал че съм глиган/ и една топка вълно са е замутала у руното на гърдите ми. и на сутринта мое ти кажем батка чи изобщо не кашлях. на другио ден па спах тъй. сига имам и ьорган от вълно за зимо и вече не буледувам благударение на тва саоръжение. и брунхид съм ликувал дъзнаиш. сига съм се заел да постигне невазможното точка, а иминну да намерим приложение на вълну при лекуване на махморлога дагоеба. гат е уткрием щи кажем. инак се радвам че си по- добре.
..................
направи ли си седмичния план?
За сутиена при животните:
батко гулит, язе имам девет овце, три кузи, един пръч дагоеба миризливия и две крави ебаси. и сичките са културни жевотни батка. у викендо им правих сотиени,саму на тез де имат вимета. ши питаш шо сотиен да имат? мноу просто батка, гат заспят при животняте идват кумари да ги хапят и то пу цицките дагиеба шо немат вълно там, точат им млекото, у миналио четвъртак беха източили две вимета ебаси навлеците, мислих язе да се съблечем чисту гол и мен да апят, ма не става оти язе имам вълно насекъде батка, та затва се наложи да вземем мерки протиф таз напаз. първу направих калъп батка, шо трудну са фаща размеро, оно едрее и са смаля кат ги издуим. язет си говорим на глас кат съм сам, и си казах заплашително - туй проста рабута заеби, с формуля ше сметнем къф сотиен да ги напраим? ут наблюденията ми връз дуенето знам чи вимето на кузата излиза 3 литра млеко, ут увцата 1, а ут краво 6 ебаси многото. зех ут унез чревца де са си ги турвали ората гат са ръгат данфащат кожни болясти батка. напълних ги сас саответно сас вода и така зех калъпо. жалку чи у бурдата нема кроики за таквиз сотиени дагиеба задръстеняците. сотиените ги направих ут черва батка, оти моите жевотни са с пирфектни черва, какту е казал ленин - вътрешната красута е по важна ут външната, червата им са чудни на вкуз и на формо оти вадат барабонка сфера с размери идентични кат тези у главо на гаос и у там у енциклупедио, затва моите животня са мис мистърки и там други такива неразнебитени животни. на крайо турих ластичко утгори на сотиено да мое да връзвам и развързвам и дане убива на хайвано кат легне да спянка, ут два дни немам загуби на млеко. мтваи е каратяго, надевам се че изчирпателно съм утговорил на вапросо ти касаещ сотиен за виме и барабонките батка
“За прасето и хубавите ябълки”
чичо, язе ощи не съм зел прасетата дагиеба, дубре чи ме подсети батка да звъннем у фермата та да си напраим плано за викента чи е време да се зима прасето за коледо. сига по темата, оти ми допадна, сека гудина по туй време си зимам два три приплода и си ги угоявам за Коледните празници батка, оти са ми любими, празниците на прасетата, па без свинско не е коледо, некак се обезмисла празнико ку нема на суфрата чирвено мясо. язе утглеждам прасетата у кочино, коят е специално пригодена за уют на животните за да са щасливи. праил съм кочината по проект на инжинер изкупирано от некермано, имам раздришение на упщината, саответно съм е въвел у експлутацаиа с дукуменд от рднск оти е желозебетонна пустроиката ширеща се на десед квадрата дагиеба. има и уграда и то зидана с битонни туфли. при тва пулуженио прасе ниможе да избега и да яде кво си иска. оно яде кот му дадем батка. па язе ябълки не давам на прасето шо има мноу малку билтъчини и хулистирол и ше стуе хиляво, оно яде само ярма за да едрее. затва язе неразбирам кък прасето ши яде убава ябълко. дури ку приемем чии пуснато да припка и дриска у дворо и чи има ябалка, пак ниможи да яде, оти арна ябълка е на дърво а оно не мое се катери, па ку има паднало доле тя ше е гнила, тъи чи мноу е спорну дъл е верна таз притша. ку некои храни прасято си с арни ябълки, значи прасето не е хитру, а ступанино муи е мноу прозт дагоеба разсипника.
у мото село нема кражби дагиебо, шо кварталнио отговорник се е справил с битувата пристъпност чрес непупопулерни мерки, дури има медал от кратунка даден му от упщината и ут кмето за наградо, никуи нищу чужду не бара, за пет гудини има саму идна ригистрирана и то фълшива кражбо и тя беше чи на баба стоика и уткраднали фибата и ластичката за куса, кат посли утговорнико останови след дестина дни и толкува експертизи и навъртени пеш и с кулата стотина килуметра чи мъжът и тянко самусвала гии зел да привържи тиквата за асмата чи вървела на криво. та спукоиствие дагоеба, но таз година мноу суша, кладенците пресхнаха ебаси, утгори на сичку и вудупровочика иван аварията спря източил иазовиро у лозято си, а уж му праил профилактика дагоеба. цел месец без вуда изкарах. моио съсет въркулако има сонда ебаси, па не дава вуда, поне да заложим джибрято, викам му -оу, чичоуу, даи триста и дваиси литра, чи ши са убезводним заеби. а он недава. праи са на глух дагоеба хайвана, чешеше се по димбелицата уригна и се скри у избата дагоеба кълмуко. ядосах се, тваи съсет лиии? кък можи такова нещо. риших язе да напраим сондо до негова ма по надълбоку чи да фанем негувота вуда и да му присъфне дагоеба, ма мноу скъпо ше ми злизе да му напраим таз мръсутия.пу нашио краи на къро има идна билка мноу трънлива, куят деиства идинствену на злите ора, излизат им разни нища по телото кат лунички трънчета, бръдавички и други такива шарени нещица по кожото. риших да напраим чай и да му дадем да пии дагоеба серсемо. направих чаио станах у полунощт и му полех с чайо магданозо с пръскачкото де пръскам с тутален хербицит плевялите разбъркано с миксир 2,6 към 2,6. слид три дни батка му излезна пъпка, ма знаиш къде? на клепачо и то утвътрешната страна. кат мига гу дразни и гат се спука тече у окото, а ку не гу бършеш и миеш мухъл фаща,едар мухал кат паяк батка дагоеба. он цела седмицо не излезна ут тех оти циври ут пъпкото и хаби вода да си пличка очото, дукат не изхаби запасите си пъпко не миряса. и за сичкото тва е виновен кварталнио утговорник оти не беше изпратил куха бланка да попълни авариата с кухата си димбелица
избури на село
вии знаите чи язе съм селяндур и то голем батка, ма толкуз голем чи напрау сички селяни ми завиждат за просперитето ебаси. мото село същу кат китайтсите сека гудина е гудина на нещу си с таз разлико чи не са пуфтариа кат технио ебаси елементарните, а секи път е различно дагоеба, и тва предание е ут неулито. има батка и ощи една разлико у китоискуто, до краио на годино некъде уктомври не се знаи ква ше бъде, ришението се зима от селяните батка и то с бюлетино, праи са къталог залипен на прузорецо на читалището ут които моеж си избереж тва-унва и така дагоеба. таз гудина и то календарната батка, избурите са у същио ден на кото ши са избира квои ва е фпечатлило у селуто. и за да ма расберете ебаси, ши ви дам примяр, минялата гудина беше годино на кочо, оти дивдисе пруцента ут овцете рудиха кочуве, дури са пръкна един коч с голема висулка и то синя на цвет и голема кат виме ебаси измекяра. та сички сакаха да си уредят овците да ги мандахерца с висулко. и тас гудина имаше доста урожай по великден ебаси. наску с ифата спечели доста, шо он кара с нега вар, а она требе за замазване на десетките спукани тухляни фурни ут експлуатацио заеби кво шкинбе утпрах. то пу селата върват такива матряла вар цемент, па у градо не, там нема кво да са циментира. затва у хоримаго има винаги пресен цемент надиплен до чувалите с жито. язе знъм таз ква гудино ше бъде ебаси, ши бъде гудино на мухато. мноу мухи има батка, сичкуи у мухи чернилка батка, гачи сички мухи ут целата област са се събрали у селуто за да кацат и плюват. оти не е пръскано с утрово, кмето си тури завесо на прузорците да не вляаат при ниега. кмето утнову сака да става кмет, па он нищу не направи тос мъндат, а нъпротиф баталиасва кот муи пред учите. он проспа целио цикъл прес които требеше да чете и пудписва важни докоменти с учила на учите, не батка, он прееба сума ти въсглавки дагоеба, кой кво праи он спи и хърка с пудсвирване. язе съм ви расправял за иван ъвариата, от вупудпрувочика на селото, та он е бричет на кмето и то първи дагоеба. и са праи прупаганда, пак спре водата прес викенто идиото. врътна кранчето у три часа сабахлян и чек у седем вичирта кат почнаха нувините по втора пруграма развинти врътко та тръгна вудата. тос път мноу се ядосах, оти брах смукини и са нацапах с тех и с унва белото ут листата ебаси, па и мухите ма нападнаха, тес мухи хапят и то само по главо заеби, язе съм плишиф и сигур затва ми кацат по кратуно. па и незнам кък да ги отебем, бех са намазал привантивну целио с препарад за лисни въшки. батка не е истино как ма засербе, сигур съм имал некъде и за последно ме хапеха неистуво. първу не повервах чи са ми покарали листа за да ма апят, но кат друнпах памуклио и пугледнах у пазво видех лозова листна маса, така едновруменно хапан ут въшки и мухи, слизнах ут стълбо и утидох ду къщо на иван ъвариата. он живее на мота улицо по надоле у посоко на афтугарата ебаси. погледнах да видим дъл е на къро да циментира тръбупроводо и да управя ъварио, па он спи дагоеба търтео, същио кат бричет си. засърбе ме посилну не се стърпех и се прумуших през дупко на мрежата на оградо кът кучето му да се дукопам ду неговата външна баня. имаше вуда и то топля, от боилер, он и боилер си напраил такъф слънчеф. ут пет черни тръби фистоидесет четериметрови гии свързал успуредно с мъркуч качени връз баньо. разсъблекох се и са искъпах ебаси кефо, дори премахнах лозовио масиф, петите си стърках, испрах си и дрехите, вода мноу, саках да пуснем мъркучо барим да измиим и варбурго дагоеба, напрау си пракарах чудесно ебаси. язе съм мноу дебел и праям мас у боркани и лиутеницо понекога кат искам да си уцапам ръцете, които пудреждам у избо за черни дни през зимо гат затрупа снего вилаето ебаси. с нега си праим филио намазано с мас и пуръсяна утгори сас захар ебаси кефо, холистирол, къф хулистирол? тваи глупузт, при мен нема такъф матрял. язе знъм как да гу уништужавам ма нема ви кажем оти нямате мас у избу. у селу сички сме земеделци и живутнувъди и то сплутени бес кмето. затва сметам чи таз гудина ше е на мухата и се надевам повиче да нема ъварии чи симбиозо муха-ъварио влиея зле на лозовите насаждания ебаси.
балансо?
селска мода ебаси е убфанала нашто прикрасну селу. оти не стъпчем на една место, а са развиваме батка шо и нии сме ора и имаме нужда да сме ф час. ся на мода у селу са тез гумяните гривни дагиеба, сещаш ли са? унез баланс нещу си и утгоре де има нещу бело лъскаву. химио батка, винаги мае влечало да си праим опити & експерименти с квот имам ебаси, убужавам мензурки епруветки и други такива стъкларии пълни с шарена водичка с куит да си играим. та ришиф да сам да си пруизвидем такваз гривна ебаси. и язе да съм балансиран. първу търсих у избу цървуля ут детсвуто, ут онез де си загащвах ританките, посли ги утрезах на лентички дами става на китко и залепих с цедвеста утгоря им люспо ут риба. тъй бях вечи мудерен. и за да усетим балансо са качих на зидана уграда да одим кат балерин. успех батка, дури си зех лента и напраих пирует сас салту, слет куето се узувах паднал у коприво, кат преди това минах през шипко, там де е кошеро с пчилите. разпра ми се клино, пулучих страшни рефлекси батка, низнам как съм се върнал утгоре на зидо да прудължим аеробиката. таз гривна наистина действа, узъдъчен съм ут пауъра и които ми дава и енержито което ми втъквя. та снощи не сии е свалих и спах с ней, на ръко. и гат се събудих видех чи люспо е нема уплаших са чи съня ми не е бил балансиран, завъртех и убратно шо са е преметнала и люспо утрази слънцето у зеницата ми. разсъних са, усетих по пулсо си че наистина съм спал балансирано. но ушите ми заглъхнали, ни чувам, фанах си нуса с пръстите и духах десет минути, управих са. дуволян съм чи съм химик дасаеба. така с таз гривна вече нема се налага дури и да балансирам гумите на варбурга ебаси